A kávé illata, avagy egy átlagos kávéínyenc evolúciója III.

Életveszélyes dolgog az Ebay. Az ember hajlik rá, hogy a másodperc törtrésze alatt hozzon meg egyébként komoly mérlegelést igénylő invesztíciókról szóló döntéseket. Az egyik legtutibb háztartási pörkölő a klikk után néhány órával, tehát már úton volt. Az amerikából ingázó cimborám felé. Jó-jó, nem egy Gorenje mélyfagyasztó méretű tárgy, de – valljuk be – a kézipoggyász oldalzsebébe bajosan tömködhető be.

Kezdtem a puhítást: “Te János, tudod a múlt héten beszéltem Neked az egyik legkisebb forgódobos kávépörkölőről. Nem is emlékszel?” Jones-nak akkor a kávépörköléshez / a frissen pörkölt kávé-hoz érintőlegesen sem volt köze (még). Ő hordta a tengerentúlra a Omnia-függő magyar mikrodiaszpóra másfél havi kávéadagját. Egyszer görcsös tércsapkodás kíséretében röhögtem magam könnyesre, amikor megláttam kocsijának őrölt kávé-téglákkal peremig töltött csomagterét. Azt hittem retro kávézónyitáson töri a fejét. Na, de a lényeg: Jones nem tudta felidézni, hogy meséltem volna neki, hogy mivel szándékozom legközelebbi hazaútján a poggyászkeretét kitölteni. Beszélgettünk még kicsit más, kevésbé “fajsúlyos” dolgokról, majd gondoltam viccel ütöm el a beszélgetés végén a dolog élét: “Aztán, ha túl nagynak tűnik, csak jelezz, és veszek Neked hozzá az Ebay-en egy Cessná-t is. Szerintem, úttörő lehetnél cessnás óceánátrepülésben!”

Gyorsan berendeltem még 12 font zöld kávé készletet a Sweet Maria’s-nál, és fohászkodtam, hogy odaérjen Myrtle Beach-be a repülőgép indulásáig.

A delivery tracking alapján a kávépörkölő másnap került kézbesítésre. Lélegzetvisszafojtva vártam a cimbora hívását. Harmadnap elkezdtem nézegetni az Ebay-en az éppen futó Cessna aukciókat…

Privátgép-jelölt kávépörkölő hazaszállításra?

Nem csörgött a Skype, mail sem érkezett. 3 és fél napig bírtam cérnával. Másnap indult a gépe.

“Szeva Bro! Mi újság?” Semmi különleges nem volt a hangjában. Ezek szerint nem ütötte le az összes biztosítékot a “behajózásra váró” rakomány vagy nem akart bekerülni az Aviation Hall of Fame-be. 5 Perc után kérdeztem rá, hogy jött-e csomagom. “Ja persze, viszem holnap.” Megúsztam, hogy privátjet-be kelljen invesztálnom. A cimbora, szerintem máig nem fogta fel, hogy oroszlánrésze volt a pörkölőüzem beindításában.

Két nap múlva a kezemben tartottam a mini betonkeverőre hasonlító, nyitható ajtajú távolkeleti kávépörkölőt és az első néhány hónapnyi zöldkávé készletet. Otthon előkerítettem a feszültségváltót (220V/110V), és hálózatra kötöttem a szerkezetet. On. A dob pördült vagy negyed fordulatnyit, a feszfordító meg annyit mondott, hogy katt. Áram ki. Még közgazdászként is összeraktam néhány perc leforgása alatt, hogy a frissen pörkölt kávé a következőn bukott el: a háztartási feszültségfordító nem bírja ellátni a monstrumot. A gyors guglizás eredménye: ez a teljesítmény kereskedelmi forgalomban nem kapható Magyarországon, egyedileg persze összerakható. Ebben az esetben a pörkölő és a feszfordító ára pünkt megegyezik azzal, amit a 220V-os verzióért idehaza fizettem volna. Makacs ember vagyok. Vissza az Ebay-re. Ezúttal Németországban akadtam eladóra. Felszámoltak egy gyárat, és még 2 db 2kW-os mobil feszültség-fordítóra futott a licit. Rétegigény: féláron bejött hazaszállítva. Minimum 10 kg, de legalább kicsi. És mindent visz.

Remegő kézzel nyúltam a bekapcsoló gomb felé. A dob forgott, a gép fűtött, én meg pörögtem a hátamon a konyha padlózatán…

A link alatt történelmi képsorok peregnek.

Itt is történelem (az operatőri munka – Hármaska hámban asszisztált a hasamon – vetekszik a Ryan közlegény megmentésé-vel).

Deja vu (lásd fazékban pörkölés): a kávépörkölés végére csak nehézséggel láttam át a konyhán. Sűrű füst terjengett az alsó szinten. Pánikban keresztszellőztettem, hogy ne ez legyen a belépője a kis “mixer”-nek a családnál. Az “exbarátnő” nem nézi jó szemmel, ha egy ebay-re emlékeztető oldal van nyitva papa láptopján. A megvásárolt objektum pedig gyilkos kritikával áll szemben, ha egyetlen hibát is megenged magának. Az élénk széljárásnak hála: a kávépörkölő üzem alapköve megúszta. Innentől a frissen pörkölt kávé biztosítottnak tűnt a család részére…

…egészen addig, míg a füst és a frissen pörkölt kávé illata meg nem találta az útját a szabadba. Lebuktunk a szomszédságnál. Még jó, hogy nem a belvárosban lakunk. Így csak egy kézen összeszámlálható közeli szomszédot tettünk függővé. A zöldkávé készletünkből két hét múlva pár szem maradt csak. A cimbora pedig még a visszaút jet lag-ét sem heverte ki Myrtle Beach-en. Kihirdettem a rendkívüli állapotot.

A nagy számok törvénye alapján sem jelentkezem blogbejegyzéssel Karácsonyig. Szép ünnepnapokat mindenkinek! Megpróbálok én is kicsit lelassulni….

Folytatása következik…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek