Egér a Marson I.

Túl azon, hogy életem első blogját írom, komoly fába vágtam a fejszémet múlt héten. A vaterán kattintottam magamnak egy gyönyörű, 50 kg-os, huszonéves, hosszúlábú, piros, profi eszpresszógépet.

Na jó, csak majdnem. A huszonéves hatásvadász túlzás volt, a lábai pedig kifejezetten rövidek. A gép használt. Nagyon használt. La San Marco Practical 95E a neve, még a múlt évezredből. Most már nem lesz egyedül a Toper Cafemino kávépörkölő gép az üzemben. A mögöttes szándék a beszerzés mellett az volt, hogy a frissen pörkölt kávékat tényleg stabil körülmények közt, komoly géppel tudjuk tesztelni, illetve, hogy egy 4-5 fős üzemlátogató csoport érkezése esetén se jöjjek zavarba, ha 10-15 kávét kell gyors egymásutánban elkészítenem. Ezen a puszta beszerzés persze még nem sokat változtatott. Elhanyagolt állapotban volt, és hibásan működött. Gondoskodásra szorult.

daráló és presszógép

Mikor az első csavart megbontottam, már látszott, hogy ez az expedíció, ha teljesítem, az ember Marsra szállásával lesz egyenértékű. Ahogy lekerült a gépet takaró összes elem, bizonyossá vált, hogy összeszerelése óta (1999 október) emberi kéz nem járt a belsejében. Nulla karbantartás 13 év alatt. Elsőre nem hangzik túlságosan szívderítően. De ha belegondolunk,a szerelők – tisztelet a kivételnek – nem mindig bánnak kesztyűs kézzel ezekkel a szerkezetekkel, a kávézótulajdonosok többségének pedig meghibásodás esetén a gyors és minél olcsóbb javítás az érdeke, ami sokszor ütközik a szakszerűen és körültekintően elvégzett munkával. Nos, miután ez átfutott az agyamon, már inkább örültem az érintetlen belsőnek, mint bánkódtam volna.

A másik lelet, ami arra engedett következtetni, hogy a gép háza hosszabb ideje nem került megbontásra, az a belsejében felhalmozott, meghatározhatatlan korú győri keksz volt, amit jótékonyan konzerválva az évek során gép belsejébe óhatatlanul bekerülő por és kávéőrlemény elegye takart. Nem frissen pörkölt kávénak hatott. Kézművesnek pedig legkevésbé sem. Már csak a mascarpone hiányzott. Az állapotok – amiket itt tovább nem részleteznék – nem voltak étvágygerjesztőek. Az előző (első) tulajdonos arról számolt be, hogy amikor korábbi rózsadombi kávézójukba új eszpresszógépet raktak, a La San Marco hónapokig pihent. Egészen addig, míg a vendégek nyomásának engedve („A régivel finomabb volt az espresso és lágyabb a tejhab a cappuccino-n”), újra beüzemelésre nem került. Következtetésünk szerint ebben az átmeneti időszakban vehette birtokba egy egérke. Rötyinek feltehetően a zaccfiókot használhatta, mert a kekszeken és a kávéőrleményen kívül más anyag nem volt azonosítható.

Évtizedes győri édes, kávéőrleménnyel hintve

 

évtizedes relikviák

Még a szerelgetés elején jártam, amikor betoppant egy külföldön melózó, gépészdiplomás mérnök haverom. Azt mondta, hogy ha nem adok neki is csavarhúzót a kezébe, akkor elhíreszteli a városban, hogy induló vállalkozásom frissen pörkölt kávé helyett, átcsomagolt cikória kávéval szúrja ki a kávéaddikt vásárlók szemét. Mondanom sem kell, hogy egy tizedmásodperc alatt pörgött le lelki szemeim előtt eddigi életem filmje. Nem sokat mérlegeltem. Kerítettem még egy csavarhúzót. 2 óra leforgása alatt csak az üres váz állt a szerelőasztalon a „befejezetlen” tiramisu-val a közepén. Cimborám udvariasan megköszönve a szórakoztató együttlétet angolosan távozott (Írországba). Én meg ott maradtam okleveles közgazdászként egy halom szutykos pumpa és rézcső, valamint egy retkes vázba tálalt desszertkezdemény társaságában. Egyetlen lelkes nézőm/asszisztensem maradt csak, de neki is más járt a fejében …

csupasz az LSM Practical 95e váza

Folytatás következik….

  1. 5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek