Colombia Nariňo Apena Honey

Faj:                  Arabika

Fajtavariáns:    Caturra, Colombia, Typica és Castillo

Régió:               Nariňo, Tablón de Gómez

Ültetvény:        Aponte

Termelő:          60 termelő közössége

Magasság:        2100 m

Feldolgozás:     mézes eljárással

Szüret:            2019

Ízjegyek:         cseresznye, tejcsokoládé és nádcukor

Két ok miatt is különleges ez a kávé. Az egyik az eredete. Aponte az inga őslakosok hazája, akik az inkák rokonai, közös történelmük a spanyol hódítások előtti időkig nyúlik vissza.  Ősi földjük védett, az ingák közös tulajdona, saját politikai- és jogi rendszerrel, Taita vezető irányításával.

Egyedi a terület időjárása, állandó a hideg, de a hőmérséklet soha nem esik 5 fok alá, így a kávészemek nagyon lassan érnek, és nagyon keménnyé válnak. A szél erős, a kávészemek lassan, de folyamatosan száradnak.

A másik különlegesség a feldolgozás folyamata. Kolumbiában nem jellemző a mézes vagy száraz feldolgozású kávé. Hagyományosan a nedves eljárás az elterjedt, de egyre inkább teret nyernek a víztakarékosabb, alternatív feldolgozási módok.

Az inga régióban a kávétermelők jelentős része mosás nélkül dolgozza fel a kávétermést. Először fedett körülmények között szárítják, majd a gyümölcshéjtól megtisztítják, végül a kávémagokon maradt gyümölcshússal együtt tovább szárítják. Maga a szárítás időjárástól függően 15-30 napot vesz igénybe.

 

Rendelés

Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek