Ethiopia Yirgacheffe

Faj: Arabika
Fajtavariáns: Heirloom
Régió: Yirgacheffe
Termelők: Szövetkezet, kistermelők
Magasság: 2000-2500m
Betakarítás: kézi
Feldolgozás: vizes eljárással
Szárítás: napon
Szüret: november-december
Ízjegyek: citrom, lime, virág, sárgabarack, karamell és étcsokoládé

Etiópia az arabika kávé őshazája, az ország dél-nyugati hegyvidékén Kaffa és Buno tartományok erdeiben mind a mai napig vadon terem a kávé. A legenda szerint egy Kaldi nevű kecskepásztor figyelt fel a nyáj élénkségére, miután kecskéi ettek a kávécserje piros bogyós terméséből. Etiópiában a kávé nemcsak gazdaságilag az egyik legfőbb export termék, de az ország belső kávéfogyasztása is jelentős, tradicionális kávészertartása évszázados hagyományokat őriz. Etiópiának 4 kávétermelő régiója van (Sidamo, Harrar, Yirgacheffe, Limu) az ott termelt kávék kizárólag az adott régiók neve alatt forgalmazhatóak.
Ez egy szövetkezeti kávé, a szövetkezethez tartozó kis farmok 2000 -2500 méter magason fekszenek, a kávé feldolgozása vizes eljárással történik, és a kávét szárítóágyakon szárítják. A Heirloom, mint fajtavariáns elnevezés használatos az összes Ethiópiában vadon termő kávéfajtára, amiből a becslések szerint 6-10ezer féle létezik. A kávéfajták számossága miatt azok egyedi genetikai beazonosítása nem történt még meg (a közeljövőben nem is várható), így egy fajtanév alatt kerülnek forgalmazásra.

Rendelés

Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek