Ethiopia Kaffa Amecha

Bogyós gyümölcsök, narancs, citrusos savasság. Ízekben gazdag, gyümölcsteára emlékezetető, közepesen testes kávé.

Faj:            Arabika

Fajtavariáns: Heirloom

Régió:         Kaffa

Termelők: Amecha kistermelői

Magasság: 1700 m felett

Betakarítás: kézi

Feldolgozás: nedves eljárással

Szárítás:    napon, afrikai ágyakon

Szüret:      2020/2021

Etiópia az arabika kávé őshazája, az ország dél-nyugati hegyvidékén Kaffa és Buno tartományok erdeiben a mai napig vadon is terem a kávé. A kávé, mint név is – nem meglepő – Kaffa régió elnevezéséből származik.

Ez a kávé Kaffa, azon belül Bita tartomány egy falucskájából, Amecha Mechetából származik.

Árnyékkal védett területen fejlődő, mosott eljárással feldolgozott kávé.

A leszüretelt gyümölcsöket feldolgozás előtt válogatják, kizárólag az érett, piros kávécseresznyék kerülnek feldolgozásra. A babokról leválasztják a gyümölcshúst, 36-48 órán keresztül fermentálják, ennek során a maradék gyümölcshústól is megszabadítják, majd mossák és osztályozzák. 10-15 napig afrikai ágyakon szárítják, naponta többször átforgatják, míg a kávébabok nedvességtartalma eléri a kb 12%-ot. A legforróbb napsütéstől és az esőtől takarással óvják.

A Heirloom, mint fajtavariáns elnevezés használatos az összes Ethiópiában vadon termő kávéfajtára, amiből a becslések szerint 6-10ezer féle létezik. A kávéfajták számossága miatt egyedi genetikai beazonosításuk csak igen csekély mértékben történt még, így földrajzi elhelyezkedésük meghatározta fajtanév alatt kerülnek forgalmazásra, és hordozzák a terület jellegzetes ízjegyeit. A felfedezetlenség egyben azt is jelenti, hogy genetikailag nem módosítottak, ősi, eredeti formájukban maradtak fenn, sértetlenül.

Rendelés

Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek