Ethiopia Kaffa Chena

Jellegzetes virágos ízjegyek (jázmin), és citrusos gyümölcsösség teszi izgalmassá ezt az édes, közepesen testes, kellemes savasságú kávét.

Faj:            Arabika

Fajtavariáns: Heirloom

Régió:         Kaffa, Chena

Termelők: kistermelők

Magasság: 1700 – 1800 m

Betakarítás: kézi

Feldolgozás: nedves eljárással

Szárítás:    napon, afrikai ágyakon

Szüret:      2021/2022

Ízjegyek:   jázmin, citrusos gyümölcsök, édes

Friss szüretelésű etióp kávénk szintén Kaffa tartományból származik, mint elődje, de egy másik régiójából, Chenából. Kistermelők által termelt ősi arabika kávéfajták, amit nedves (mosott) eljárással dolgoznak fel a helyi mosóállomáson.

Etiópia az arabika kávé őshazája, az ország dél-nyugati hegyvidékén Kaffa és Buno tartományok erdeiben a mai napig vadon is terem a kávé. A kávé, mint név is – nem meglepő – Kaffa régió elnevezéséből származik.

A leszüretelt kávészemeket feldolgozás előtt válogatják, kizárólag az érett, piros kávészemek kerülnek feldolgozásra. A kávébabokról leválasztják a gyümölcshúst, majd 36-48 órán keresztül fermentálják, ennek során a maradék gyümölcshústól is megszabadítják, majd mossák és osztályozzák. 10-15 napig afrikai ágyakon szárítják, naponta többször átforgatják, míg a kávébabok nedvességtartalma eléri a kb 12%-ot. A legforróbb napsütéstől és az esőtől takarással óvják a kávészemeket.

A Heirloom, mint fajtavariáns elnevezés használatos az összes Ethiópiában vadon termő kávéfajtára, amiből a becslések szerint 6-10ezer féle létezik. A kávéfajták sokszínűségük miatt a kávéfajták egyedi genetikai beazonosítása csak igen csekély mértékben történt meg, így azok földrajzi elhelyezkedésük meghatározta fajtanév alatt kerülnek forgalmazásra és hordozzák a terület jellegzetes ízjegyeit. A felfedezetlenség egyben azt is jelenti, hogy genetikailag nem módosítottak, ősi, eredeti formájukban maradtak fenn, sértetlenül.

Jellegzetes virágos ízjegyek (jázmin), és citrusos gyümölcsösség teszi izgalmassá ezt az édes, közepesen testes, kellemes savasságú kávét.

Rendelés

Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek