Ethiopia Sidamo Aleta Wondo

Faj: Arabika
Fajtavariáns: őshonos etióp
Régió: Sidamo
Kávétermő terület: Aleta Wondo
Termelő: a régió kistermelői
Farm/mosó állomás: Metebe Borse
Magasság: 1800m
Betakarítás: kézi
Feldolgozás: mosott
Szárítás: napon, afrikai szárító ágyakon
Szüret: november közepe – január
Ízjegyek: kakaó, méz, virágos ízjegyek

A Sidamo régió Etiópia déli részén található. Az ország legfontosabb kávétermő vidéke, mely a teljes export 60%-áért felel. Ebben a régióban szinte kizárólag vadon terem a kávé, és bár nem certifikáltan organikus a termés, de ha figyelembe vesszük a termesztés körülményeit, a “farmerek” lehetőségeit, nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy ez a kávé vegyszert nem látott.

Az etióp kávé egyedisége abban rejlik, hogy a növények genetikai manipulációktól mentesek. Az országban számos egyedi variáns terem, melyek ebből a szempontból érintetlenek. Etiópia a “bölcső”, a kávé őshazája, minden régiónak megvan a jellemző variánsa, melyből a kutatók 37 különbözőt, közülük 34 őshonost azonosítottak. Ezért az, ha egy etióp kávénál a variáns mezőnél azt találjuk, hogy “őshonos Etióp”, akkor tudnunk kell, hogy az igazából nem egy konkrét variánsra, hanem a kávé eredetére utal. A variánsok a termőrégió szerint kerülnek elnevezésre, ahol már évszázadok óta honosak, és arra jellemző, egyedi ízjegyeket is mutatnak fel.

Ez a kávé őrzi az etióp kávék egyedi karakterét, nagyon jellemző, érdekes, jól elkülöníthető ízjegyekkel, melyek részben a feldolgozás módjáról, másrészt a terroir-ról árulkodnak.

Rendelés

Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek