Ethiopia Sidamo Aleta Wondo

Virágos illat, piros gyümölcsök, teás összhatás. Enyhén krémes, közepes savtartalmú kávé.

Faj:                Arabika

Fajtavariáns: őshonos fajok

Régió:             Sidamo, Aleta Wondo

Termelők:      Kistermelők, Moplaco

Magasság:      1770 – 1800 m

Betakarítás:   kézi

Szárítás:        afrikai ágyakon

Feldolgozás:   mosott

Szüret:          2022

Ízjegyek:       Virágos, piros gyümölcsök, tea

Aleta Wondo egy kb 20ezer fős városka Etiópia déli részén, Sidamo tartományban. A terület a négy nagy etióp kávétermő terület egyike, termékeny, erdős, a kávécserjék a vadonban növő ősi fajok.

A kávétermés az éves csapadék függvénye, 2022 kedvező évjárat volt ezen a vidéken, kitűnő minőséggel. Ezt a kávét „vertikálisan” gyűjtötték be, azaz meghatározott tengerszint feletti tartományban termő, azonos minőségű kávébabok alkotják ezt a kávét.

A kistermelőktől az 1972-ben alapított Moplaco cég vásárolta fel, majd dolgozta fel ezt a kávét, amit Heleanna Georgalis, egy görög hölgy vezet édesapja után, 2008 óta. A Moplaco, eredeti tevékenysége a kávéfelvásárlásra és exportálásra korlátozódott, ma azonban a kávéelőállítási lánc már minden szintjében aktívan részt vesznek a termesztéstől a feldolgozáson át a kutatásfejlesztésig és a pörkölésig.  Heleanna hangsúlyozza, hogy az etióp kávék egyedisége az etióp kávék több ezer ősi fajának sokrétűségében rejlik. A felfedezetlenség egyben azt is jelenti, hogy genetikailag nem módosítottak, ősi, eredeti formájukban maradtak fenn, sértetlenül. Az etióp kávéfajták – pont a számtalan még beazonosítatlan faj miatt – nem fajtanévvel, hanem mindig annak a termőterületnek a nevével jelennek meg, ahol nőnek.

Virágos illat, piros gyümölcsök, teás összhatás. Enyhén krémes, közepes savtartalmú kávé.

Rendelés

Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek