Honduras-Marcala-CEIBA-organic

Gyümölcsösség és édes ízek jellemzik ezt a kiegyensúlyozott savasságú, harmonikus kávét. Illata csokoládét és cseresznyét idéz, hosszan tartó íze a csokoládé és a karamella mellett számos gyümölcs ízét mutatja, sárgabarackot, epret, citromot és mandarint fedezhetünk fel ebben a komplex kávéban.

A kávéról:

Faj: Arabika
Fajtavariáns: Typica/Bourbon/Caturra/Catuai
Régió: Marcala
Termelő: COMSA (Café Orgánico Marcala) termelők gazdasági társasága
Magasság: 1200-1700m
Feldolgozás: nedves eljárással
Szüret: november – február
Ízjegyek: mandarin, sárgabarack, csokoládé, eper, citrom, ananász

Másodszor kerül kínálatunkba ennek a szövetkezetnek egy kávéja. Sokan várták, emlegették, kértek tőlünk újra a korábbihoz hasonló hondurasi kávét, kedvükért választottuk ki ezt az igazán izgalmas arabika kávékeveréket, a CEIBA-t.

A CEIBA organikusan termeszett arabika kávék blendje, válogatott magas minőségű kávéfajták keveréke, mely négy fajtavariánst tartalmaz, typica, bourbon, caturra és catuai fajtákat.

A „Marcala” Latin Amerika 4. eredetjelölt területe, egyben egy város neve is, mely Honduras dél-nyugati részén, La Paz tartományban található. Évekkel ezelőtt nagy szövetkezettel rendelkezett, felvásárolta és feldolgozta a környék kistermelőinek kávéját. Amikor a szövetkezet csődbe ment, 60 termelő összefogott és létrehoztak egy gazdasági társaságot, hogy a kávétermelést, feldolgozást folytatni tudják, ez a COMSA (Café Organico de Marcala SA.), mely jelenleg 700 termelőt tömörít. Ez a szervezet több, mint az egykori szövetkezet, a termelőket és a munkavállalókat erős elköteleződésre ösztönzi, nagy hangsúlyt helyeznek a termelők oktatására, az organikus termelésre, de támogatják a termelők gyerekeinek iskoláztatását, nyelvtanulásukat is.

Marcala kutatólaboratóriummal és az organikus termelés fejlesztésére egy kísérleti ültetvénnyel is rendelkezik. Termelésük 70%-a igazoltan organikus és fair trade, és minden tagot arra ösztönöznek, hogy átálljanak az organikus termelésre.
Marcalának száraz- és nedves feldolgozóállomása is van, a megtermelt kávék jelentős részét maguk dolgozzák fel, így a folyamat egészét kontrollálni tudják.

Video: interjú a COMSA elnökével

Rendelés

Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek