Honduras Marcala Natural

Száraz feldolgozású, komplex, testes, közepesen savas, fűszeres kávé, csokoládé, mangó és piros gyümölcsök ízével.

Faj:                Arabika

Fajtavariáns: Lempira/Catuai/lhcafe 90

Régió:             Marcala

Termelő:        kistermelők

Magasság:      1250-1700m

Feldolgozás:   száraz eljárással

Szüret:          2021/2022

Ízjegyek:       mangó, piros gyümölcsök, csokoládé

A „Marcala” Latin Amerika 4. eredetjelölt területe. Egyben egy város neve is, mely Honduras dél-nyugati részén, La Paz tartományban található. Évekkel ezelőtt nagy szövetkezettel rendelkezett, felvásárolta és feldolgozta a környék kistermelőinek kávéját. Amikor a szövetkezet csődbe ment, 61 termelő összefogott és létrehoztak egy gazdasági társaságot, hogy a kávétermelést, feldolgozást folytatni tudják, ez a COMSA (Café Organico de Marcala SA.), mely jelenleg 1500 termelőt tömörít. Ez a szervezet ma már nagyobb, mint az egykori szövetkezet volt, a tagokat erős elköteleződés tartja össze, nagy hangsúlyt helyeznek a továbbképzésekre, az organikus termelésre, de támogatják a gyerekeik iskoláztatását és nyelvtanulásukat is.

A COMSA száraz- és nedves feldolgozóállomással is rendelkezik, a megtermelt kávék jelentős részét maguk dolgozzák fel, így a folyamat egészét kontrollálni tudják. Minden egyes ültetvényről származó kávét egyedileg cuppingolnak és értékelnek, önálló kutatólaboratóriummal és az organikus termelés fejlesztésére kísérleti ültetvénnyel is rendelkeznek. A COMSA alapításától fogva elkötelezett a biogazdálkodáson alapuló minőségi kávétermesztés mellett, termelésük 70%-a igazoltan organikus és fair trade, és minden tagot arra ösztönöznek, hogy álljanak át az organikus művelésre. Az évek alatt újra megszerezték a vásárlók és a helyi termelők bizalmát, és a nemzetközi piacokon is elismertséget vívtak ki maguknak.

***

Rendelés


Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek