Java – Blue Sunda

Fűszeres, finom savassággal rendelkező testes, édes kávé, szilva, narancs és fekete tea ízjegyekkel.

Faj: Arabika
Variánsok Különböző arabika variánsok
Régió: Java, Blue Sunda Estate, Loa, Bandung
Termelők: kistermelők
Magasság: 1100m – 1300m
Feldolgozás: semi washed (félig mosott)
Szelekció: kézi
Szüret: 2022/2023
Ízjegyek: édes, fűszeres, szilva, narancs, fekete tea

Indonéziát a világ első öt kávétermelője között tartják számon. A kávétermesztés az 1700-as évekre nyúlik vissza, és a szigetvilág fejlődésében igen jelentős szerepet játszik azóta is. Mind arabika, mind robuszta kávékat termelnek, legnagyobb részét kistermelők 2 hektárnál többnyire kisebb területeken. A több, mint 17000 szigetből álló ország kávétermesztésben legjelentősebb 10 szigete külön-külön régióként ismert a kávévilágban.
Jáván, az Indonéziához tartozó Nagy-Szunda-szigetek egyikén is régi gyökerei vannak a kávétermesztésnek. Az első csemeték valamikor az 1700-as évek legelején érkeztek Jemenből Bataviába (ma Jakarta). Ahogy Jáva és Európa között felfutott a kereskedelem a holland gyarmatosítás korában, a kávétermelés is gyorsan nőtt, köszönhető ez annak is, hogy a sziget környezeti adottságaival prémium minőséget tudtak termeszteni. A jávai kávé fogalommá vált, és már az 1720-as évektől dominálta az európai piacot. 1875-ben az arabika kávék áldozatul estek Jáván a levélrozsdásodásnak, így hosszú ideig a robuszta lett a jellemző, és csak a 2000-es évektől telepítenek újra arabika fajtákat.
A jávai kávék meglehetősen egyedülállóak a feldolgozás tekintetében. A területről származó legtöbb kávét félig mosott (semi washed) módszerrel dolgozzák fel. A fő különbség a teljesen mosott eljáráshoz képest, hogy a kávéról a gyümölcshéjat és a hús nagy részét (nem az összeset) vízzel leválasztják, majd 30-35%-os nedvességtartalomra szárítják, és hántolják, amikor a magok még viszonylag képlékeny állapotban vannak. Végül tovább szárítják, míg a nedvességtartalom el nem éri a 11-12%-ot. Az ok egyszerű, a magas páratartalom miatt igyekeznek minél hamarabb megszárítani a kávét. Az eredmény egy alacsonyabb savtartalmú, tisztább kávéital.
Ez a kávé is félig mosott feldolgozású, a nyugat-jávai Blue Sunda Estate-ből származik, Loa falu (Bandung) kistermelői termesztették 1100-1300 m magasságban. A területen mintegy 500 kisbirtokos gazdálkodó él, akiknek többsége biogazdálkodást folytat, és kerüli a vegyszeres műtrágyázást.

Rendelés

Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek