Kenya – Ikinu

A kávéról:
Faj: Arabika
Fajtavariáns: SL28 & SL34
Régió: Kiambu
Mosóállomás: Ikinu Factory
Termelő: Gititu FCS szövetkezet
Magasság: 1800 – 2000 m
Betakarítás: kézi
Feldolgozás: vizes eljárással (double fermentation)
Szárítás: napon, afrikai ágyakon
Szüret: 2017 november – 2018 január
Ízjegyek: sárgabarack, fekete ribizli, nádcukor

Meglepő, de hiába szomszédja Ethiópia, a kávé őshazája, Kenyában a kávé 1893-ban jelenik meg, amikor francia misszionáriusok behozzák az országba a mai Reunion szigetéről. Az első ültetvényeket 1896-ban telepítik a Kiambu – Kikuyu régióba, egy igen termékeny területre. 1912-ben már hatalmas kávéültetvényeket találunk itt, jellemzően Bourbon és Mokka fajtákból. Az angol telepesek érdekeltek voltak a kávétermesztés gyors felfuttatásában és egyéb terményekkel együtt Európába történő exportálásában, mert ebből fedezték az Uganda – Mombasa vasútvonal hatalmas költségeit. Kenya 1963-ban függetlenedett a Brit Birodalomtól, de addigra a kávétermesztésben felhalmozott tudást és tapasztalatot a helyi termelők elsajátították, ami megalapozta Kenyában a mai is elismert magas minőségű kávétermesztést és feldolgozást.
A specialty kávérajongók érdeklődésének középpontjában két kávéfajta áll: az SL 28 és az SL 34. A Scott Laboratories 1934 és 1963 azon dolgozott, hogy a Kenyában korábban ültetett Mokka és Bourbon kávéfajtákból új kávéfajtákat kísérletezzen ki. Napjainkban a kenyai kávék legmagasabb minőségét ez a két fajta adja, azonban ezek nagyon érzékenyek a különböző betegségekre. Kenya mindig is hatalmas energiát fektetett olyan kávéfajták kifejlesztésébe, amik rezisztensek a fertőzésekre, ugyanakkor olyan élvezeti értékkel bírnak, mint az eredeti kávéfajták. Ez a munka továbbra is folyik.

Rendelés


Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek