Kenya Kandara Gakui

Intenzív ízvilágú, savakban gazdag, édes, testes kávé, gyümölcsös (ribizli, szilva, cseresznye).

Faj: Arabika

Fajtavariáns: SL 34, Ruiru, Batian

Régió: Kandara, Muranga

Termelő: Gakui Farmers Cooperative Society

Magasság: 1600 – 1660 m

Betakarítás: kézi

Feldolgozás: nedves eljárással

Szárítás: napon, afrikai ágyakon

Szüret: 2020/2021

Ízjegyek: ribizli, szilva, cseresznye, édes

A kenyai kávék intenzív ízvilágukról ismertek, testesek, és gazdagok gyümölcsízekben és savakban. A vulkanikus vörös talaj, a magashegységi környezet és az ideális klíma jelentősen befolyásolják a kávé aromájának, karakterének kialakulását. A trópusi klímát az Indiai-óceán és a Viktória-tó felől érkező légáramok hűsítik. Az egyenlítői fekvésnek köszönhetően alig van különbség a kenyai évszakok között, a hőmérséklet kiegyensúlyozott, 16 és 26 ºC között változik, ami évi két szüretet tesz lehetővé, egy főszüretet (szeptember közepétől január közepéig), és egy mennyiségében kisebb, második szüretet (április és július között), ami Kenyán kívül csak igen kevés kávétermelő országra jellemző. A főszüret adja a kávétermés 70%-át, míg a másodszüret a termés 30%-át. A kenyai kávék jellemzően nedves feldolgozásúak, a kávészemeket pedig alapvetően afrikai ágyakon szárítják.

A Gakui Farmers Szövetkezetet 2014-ben alapították Kandarában, Muranga megyében. Ez a terület Kenya tradicionális, központi kávétermő régiójának része, Nairobitól északkeletre. A szövetkezetet jelenleg 800 tag alkotja, 7 választott vezetővel, akik a terület egy-egy adott zónáját képviselik. Céljuk a kávé minőségének, ezáltal a hozamának növelése a termelés korszerűsítésén és az oktatáson keresztül. Kizárólag az érett kávészemeket szüretelik, a feldolgozó állomáson a kávét válogatják, fermentálják, mossák és osztályozzák. Napon szárítják, és amint a szemek nedvességtartalma eléri a 10.5-11.5%-os értéket, hántolják, újra osztályozzák, még egyszer válogatják, majd előkészítik a szállításra.

***

Meglepő, de hiába szomszédja Ethiópia, a kávé őshazája, Kenyában a kávé 1893-ban jelenik meg, amikor francia misszionáriusok behozzák az országba a mai Reunion szigetéről. Az első ültetvényeket 1896-ban telepítik a Kiambu – Kikuyu régióba, egy igen termékeny területre. 1912-ben már hatalmas kávéültetvényeket találunk itt, jellemzően Bourbon és Mokka fajtákból. Az angol telepesek érdekeltek voltak a kávétermesztés gyors felfuttatásában és egyéb terményekkel együtt Európába történő exportálásában, mert ebből fedezték az Uganda – Mombasa vasútvonal hatalmas költségeit. Kenya 1963-ban függetlenedett a Brit Birodalomtól, de addigra a kávétermesztésben felhalmozott tudást és tapasztalatot a helyi termelők elsajátították, ami megalapozta Kenyában a mai is elismert magas minőségű kávétermesztést és feldolgozást.

A specialty kávérajongók érdeklődésének középpontjában két kávéfajta áll: az SL 28 és az SL 34. A Scott Laboratories 1934 és 1963 között azon dolgozott, hogy a Kenyában korábban ültetett Mokka és Bourbon kávéfajtákból új kávéfajtákat nemesítsenek ki. Napjainkban a kenyai kávék legmagasabb minőségét ez a két fajta adja, azonban ezek nagyon érzékenyek a különböző betegségekre. Kenya mindig is hatalmas energiát fektetett olyan kávéfajták kifejlesztésébe, amik rezisztensek a fertőzésekre, ugyanakkor olyan élvezeti értékkel bírnak, mint az eredeti kávéfajták.

Napjainkban körülbelül 160 000 hektáron termesztenek kávét, ennek harmada ültetvény, a többi kistermelői kávé, amit szövetkezetek dolgoznak fel. A kávét általában aukciókon keresztül értékesítik, amit szüret időszakában hetente tartanak. Az árazást a kávé minősége (cupping) és a szemek mérete határozzák meg. A legnagyobb, azaz a 17/18 mm feletti kávészemeket „AA”-val jelölik, az azon felül a „Top” vagy „Plus” elnevezés a kóstolás eredményére utal (cup profile).

***

Rendelés


Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek