Kenya Kijani Kiboko AA+

A kávéról:
Faj: Arabika
Fajtavariáns: SL28 & SL34, Ruiru 11
Régió: Nyeri
Termelő: Kistermelők
Magasság: 1600 – 2000 m
Betakarítás: kézi
Feldolgozás: vizes eljárással
Szárítás: napon, afrikai ágyakon
Szüret: 2018 október – 2019 január
Ízjegyek: édeskés, fekete ribizli, paradicsom

Összetett ízvilágú, harmonikus, testes, édeskés kávé, fekete ribizli és paradicsom ízjegyekkel. Világosan-és közepesen pörköljük, és mind filter kávénak, mind eszpresszónak ajánljuk.

Meglepő, de hiába szomszédja Ethiópia, a kávé őshazája, Kenyában a kávé 1893-ban jelenik meg, amikor francia misszionáriusok behozzák az országba a mai Reunion szigetéről. Az első ültetvényeket 1896-ban telepítik a Kiambu – Kikuyu régióba, egy igen termékeny területre. 1912-ben már hatalmas kávéültetvényeket találunk itt, jellemzően Bourbon és Mokka fajtákból. Az angol telepesek érdekeltek voltak a kávétermesztés gyors felfuttatásában és egyéb terményekkel együtt Európába történő exportálásában, mert ebből fedezték az Uganda – Mombasa vasútvonal hatalmas költségeit. Kenya 1963-ban függetlenedett a Brit Birodalomtól, de addigra a kávétermesztésben felhalmozott tudást és tapasztalatot a helyi termelők elsajátították, ami megalapozta Kenyában a mai is elismert magas minőségű kávétermesztést és feldolgozást.
A specialty kávérajongók érdeklődésének középpontjában két kávéfajta áll: az SL 28 és az SL 34. A Scott Laboratories 1934 és 1963 azon dolgozott, hogy a Kenyában korábban ültetett Mokka és Bourbon kávéfajtákból új kávéfajtákat nemesítsenek ki. Napjainkban a kenyai kávék legmagasabb minőségét ez a két fajta adja, azonban ezek nagyon érzékenyek a különböző betegségekre. Kenya mindig is hatalmas energiát fektetett olyan kávéfajták kifejlesztésébe, amik rezisztensek a fertőzésekre, ugyanakkor olyan élvezeti értékkel bírnak, mint az eredeti kávéfajták. Ez a munka továbbra is folyik.
Napjainkban körülbelül 160 000 hektáron termesztenek Kenyában kávét, ennek harmada ültetvény, a többi kistermelői kávé, amit szövetkezetek dolgoznak fel. A zöld kávét a kávészemek mérete és kóstolás (cupping) alapján minősítik és árazzák, a 17/18-as szemméret feletti kávék a legmagasabb minőségűek, és AA besorolást kapnak. A „top” vagy „plus” jelölést cupping alapján a legösszetettebb és legfinomabb kávék használhatják.
A vulkanikus vörös talaj, a magashegységi környezet és az ideális klíma jelentősen befolyásolják a kávé aromájának, karakterének kialakulását. Az egyenlítői fekvésnek köszönhetően alig van különbség a kenyai évszakok között, ami évi két szüretet tesz lehetővé, egy főszüretet, és egy mennyiségében kisebb, második szüretet, ami Kenyán kívül csak igen kevés kávétermelő országra jellemző.
Nyeri az ország legfinomabb kávéit termő régiója, a központi hegyvidéken terül el, a Mount Kenya nyugati peremén, és a Great Rift Valley keleti végén. Minden kávé nedves feldolgozású, a kávészemeket afrikai ágyakon szárítják. A Kijani Kiboko elnevezés pedig előzetes várakozásainknak megfelelően nem egy falu, vagy szövetkezet, vagy egy mosóállomás neve, hanem annyit tesz (mi is meglepődtünk) „zöld víziló”. A művésznév kötelez bennünket, ezért választottunk a kávéhoz képként egy vízilovat.

Rendelés


Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek