Kenya Nyeri Gatomboya

 

A kávéról:

Faj:                          Arabika
Fajtavariáns:            SL28, SL34
Régió:                       Nyeri
Termelő:                  Gatomboya Coffee Factory
Magasság:                1650-1770 m
Betakarítás:             kézi
Feldolgozás:             nedves eljárással
Szárítás:                  napon, afrikai ágyakon
Szüret:                    2020/2021
Ízjegyek:                 fekete ribizli, alma, kései meggy, citrom, paradicsom

Intenzív, testes, édesen savas kávé, melynek ízében fekete ribizli, alma, kései meggy, egy kis citrom és érett paradicsom aromái vegyülnek.

Nairobitól 160 km-re északra, a Kenya-hegység és az Aberdare-hegység között található Nyeri, az ország legfinomabb kávéit termő régiója. Kenya kávétermő területe 160000 hektár, ennek körülbelül egyharmada ültetvény, azonban a terület jelentős hányada kistermelők kezében van. A kistermelők szövetkezeti formába tömörülnek, és a kávét a szövetkezet üzemében dolgozzák fel, jelen esetben a Gatomboya mosóállomáson, Karatina város mellett.

A vulkanikus vörös talaj, a magashegységi környezet és az ideális klíma jelentősen befolyásolják a kávé aromájának, karakterének kialakulását. Az egyenlítői fekvésnek köszönhetően alig van különbség a kenyai évszakok között, a hőmérséklet kiegyensúlyozott, 16 és 26 ºC között változik, ami évi két szüretet tesz lehetővé, egy főszüretet (szeptember közepétől január közepéig), és egy mennyiségében kisebb, második szüretet (április és július között), ami Kenyán kívül csak igen kevés kávétermelő országra jellemző.

A betakarítás manuálisan történik. A főszüret adja a kávétermés 70%-át, míg a másodszüret a termés 30%-át. A kávék túlnyomó többsége nedves feldolgozású, a kávészemeket afrikai ágyakon szárítják, száradás után kézzel válogatják. A szárító ágyakat a legmelegebb órákban, illetve éjszaka gondosan betakarják, hogy a kávészemeket megfelelően védjék.

***

Meglepő, de hiába szomszédja Ethiópia, a kávé őshazája, Kenyában a kávé 1893-ban jelenik meg, amikor francia misszionáriusok behozzák az országba a mai Reunion szigetéről. Az első ültetvényeket 1896-ban telepítik a Kiambu – Kikuyu régióba, egy igen termékeny területre. 1912-ben már hatalmas kávéültetvényeket találunk itt, jellemzően Bourbon és Mokka fajtákból. Az angol telepesek érdekeltek voltak a kávétermesztés gyors felfuttatásában és egyéb terményekkel együtt Európába történő exportálásában, mert ebből fedezték az Uganda – Mombasa vasútvonal hatalmas költségeit. Kenya 1963-ban függetlenedett a Brit Birodalomtól, de addigra a kávétermesztésben felhalmozott tudást és tapasztalatot a helyi termelők elsajátították, ami megalapozta Kenyában a mai is elismert magas minőségű kávétermesztést és feldolgozást.

A specialty kávérajongók érdeklődésének középpontjában két kávéfajta áll: az SL 28 és az SL 34. A Scott Laboratories 1934 és 1963 azon dolgozott, hogy a Kenyában korábban ültetett Mokka és Bourbon kávéfajtákból új kávéfajtákat nemesítsenek ki. Napjainkban a legmagasabb minőséget képviselő kenyai kávékat ez a két fajta adja, azonban nagyon érzékenyek a különböző betegségekre. Kenya mindig is hatalmas energiát fektetett olyan kávéfajták kifejlesztésébe, amik rezisztensek a fertőzésekre, ugyanakkor olyan élvezeti értékkel bírnak, mint az eredeti kávéfajták.

Rendelés


Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek