Kenya Nyeri Matunda

Virágjegyek, csonthéjas gyümölcsök, étcsokoládé. Harmonikus, közepesen testes és savas, krémes kávé.

Faj:    Arabika

Fajtavariáns:         Batian, Ruiru 11, SL 28, SL 34

Régió:           Nyeri, Othaya

Termelő:      kistermelők szövetkezete

Magasság:    1500 – 2200 m

Feldolgozás:          nedves eljárással

Szárítás:      napon, afrikai ágyakon

Szüret:        2022

Ízjegyek:     virágjegyek, csonthéjas gyümölcsök, étcsokoládé

Nyeri Kenya második legnagyobb kávétermő régiója, a fővárostól északra. Lakossága kb 700000 fő, ebből több mint 78000 család él kistermelőként arabika kávék, elsősorban SL28, K7, Ruiru11, Batian variánsok termesztéséből. A kistermelők szövetkezetekbe tömörülnek, ahol támogatást kapnak a minőség és egyben versenyképességük növeléséhez. Ez a kávé egy 2009-ben létrehozott szövetkezet blendje, melyben a fenti fajtavariánsok ízjegyei harmonikusan kiegészítik egymást és a kenyai kávéktól elvárt gyümölcsös, savakban gazdag profilt kapunk.

***

A kenyai kávék intenzív ízvilágukról ismertek, testesek, és gazdagok gyümölcsízekben és savakban. A vulkanikus vörös talaj, a magashegységi környezet és az ideális klíma jelentősen befolyásolják a kávé aromájának, karakterének kialakulását. A trópusi klímát az Indiai-óceán és a Viktória-tó felől érkező légáramok hűsítik. Az egyenlítői fekvésnek köszönhetően alig van különbség a kenyai évszakok között, a hőmérséklet kiegyensúlyozott, 16 és 26 ºC között változik, ami évi két szüretet tesz lehetővé, egy főszüretet (szeptember közepétől január közepéig), és egy mennyiségében kisebb, második szüretet (április és július között), ami Kenyán kívül csak igen kevés kávétermelő országra jellemző. A főszüret adja a kávétermés 70%-át, míg a másodszüret a termés 30%-át. A kenyai kávék jellemzően nedves feldolgozásúak, a kávészemeket pedig alapvetően afrikai ágyakon szárítják.

Meglepő, de hiába szomszédja Ethiópia, a kávé őshazája, Kenyában a kávé 1893-ban jelenik meg, amikor francia misszionáriusok behozzák az országba a mai Reunion szigetéről. Az első ültetvényeket 1896-ban telepítik a Kiambu – Kikuyu régióba, egy igen termékeny területre. 1912-ben már hatalmas kávéültetvényeket találunk itt, jellemzően Bourbon és Mokka fajtákból. Az angol telepesek érdekeltek voltak a kávétermesztés gyors felfuttatásában és egyéb terményekkel együtt Európába történő exportálásában, mert ebből fedezték az Uganda – Mombasa vasútvonal hatalmas költségeit. Kenya 1963-ban függetlenedett a Brit Birodalomtól, de addigra a kávétermesztésben felhalmozott tudást és tapasztalatot a helyi termelők elsajátították, ami megalapozta Kenyában a mai is elismert magas minőségű kávétermesztést és feldolgozást.

A specialty kávérajongók érdeklődésének középpontjában két kávéfajta áll: az SL 28 és az SL 34. A Scott Laboratories 1934 és 1963 között azon dolgozott, hogy a Kenyában korábban ültetett Mokka és Bourbon kávéfajtákból új kávéfajtákat nemesítsenek ki. Napjainkban a kenyai kávék legmagasabb minőségét ez a két fajta adja, azonban ezek nagyon érzékenyek a különböző betegségekre. Kenya mindig is hatalmas energiát fektetett olyan kávéfajták kifejlesztésébe, amik rezisztensek a fertőzésekre, ugyanakkor olyan élvezeti értékkel bírnak, mint az eredeti kávéfajták.

Napjainkban körülbelül 160 000 hektáron termesztenek kávét, ennek harmada ültetvény, a többi kistermelői kávé, amit szövetkezetek dolgoznak fel. A kávét általában aukciókon keresztül értékesítik, amit szüret időszakában hetente tartanak. Az árazást a kávé minősége (cupping) és a szemek mérete határozzák meg. A legnagyobb, azaz a 17/18 mm feletti kávészemeket „AA”-val jelölik, az azon felül a „Top” vagy „Plus” elnevezés a kóstolás eredményére utal (cup profile).

***

Rendelés

Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek