Faj: Arabika
Fajtavariáns: Caturra
Régió: Caldas
Magasság: 1600 m
Feldolgozás: nedves eljárással, natural decaffeinated
Ízjegyek: édes, kakaó
Koffeinmentes arabika kávé, édes, intenzív kakaós ízzel, testes, közepes savassággal.
Caldas régió gazdaságának motorja a kávétermesztés és feldolgozás. 25 önkormányzat több, mint 32000 családjának ad megélhetést tradicionálisan. A termelők és a Coffee Institution munkájának köszönhetően a területen igazoltan fenntartható módon termesztett és eredetmegjelöléssel ellátott kávékat termesztenek.
A kávé koffeinmentesítése Manizales városában történik, nádcukorból természetes úton kivont etil-acetát módszerrel (natural decaffeinated). Kolumbiában, ahol a nádcukor helyben elérhető, gazdaságilag is indokolt e sokrétű nyersanyag felhasználása a kávéipar számára.
A kávét először vízzel és gőzzel kezelik, ezzel nő a kávébabok nedvességtartalma, a szemek megduzzadnak, ami megkönnyíti a koffein kivonását. Ez az a pont, amikor a kávészemeket etil-acetáttal átmossák, ami kioldja a koffeint. A kávét ezután vízzel átmossák, majd gőzzel kezelik, hogy a kávébabok belsejét is megtisztítsák. Végül a kávét eredeti nedvességtartalmára visszaszárítják.
Ez a módszer nem teszi ki a kávét se nagy hőnek, se nagy nyomásnak, ami a kávé szerkezetét tönkretenné, ezzel szemben hátránya, hogy miután gőzzel megnyitották a kávé pórusait, a kávé gyorsabban öregszik, mind nyerskávéként, mind pörkölt kávéként. Pörkölés után néhány napon belül a kávészemek „izzadnak”, korábban, mint a nem-koffeinmentes kávék esetében.