Koffeinmentes – Colombian Supremo

Faj:                  Arabika

Fajtavariáns:    Caturra

Régió:               Caldas

Magasság:        1600 m

Feldolgozás:     nedves eljárással, natural decaffeinated

Ízjegyek:         édes, kakaó

Koffeinmentes arabika kávé, édes, intenzív kakaós ízzel, testes, közepes savassággal.

Caldas régió gazdaságának motorja a kávétermesztés és feldolgozás. 25 önkormányzat több, mint 32000 családjának ad megélhetést tradicionálisan. A termelők és a Coffee Institution munkájának köszönhetően a területen igazoltan fenntartható módon termesztett és eredetmegjelöléssel ellátott kávékat termesztenek.

A kávé koffeinmentesítése Manizales városában történik, nádcukorból természetes úton kivont etil-acetát módszerrel (natural decaffeinated). Kolumbiában, ahol a nádcukor helyben elérhető, gazdaságilag is indokolt e sokrétű nyersanyag felhasználása a kávéipar számára.

A kávét először vízzel és gőzzel kezelik, ezzel nő a kávébabok nedvességtartalma, a szemek megduzzadnak, ami megkönnyíti a koffein kivonását. Ez az a pont, amikor a kávészemeket etil-acetáttal átmossák, ami kioldja a koffeint. A kávét ezután vízzel átmossák, majd gőzzel kezelik, hogy a kávébabok belsejét is megtisztítsák. Végül a kávét eredeti nedvességtartalmára visszaszárítják.

Ez a módszer nem teszi ki a kávét se nagy hőnek, se nagy nyomásnak, ami a kávé szerkezetét tönkretenné, ezzel szemben hátránya, hogy miután gőzzel megnyitották a kávé pórusait, a kávé gyorsabban öregszik, mind nyerskávéként, mind pörkölt kávéként. Pörkölés után néhány napon belül a kávészemek „izzadnak”, korábban, mint a nem-koffeinmentes kávék esetében.

Rendelés

Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek