Sumatra Suku Rawe

Testes, édes, fűszeres kávé, ami mind eszpresszónak, mind filterkávénak kitűnő.

Faj: Arabika
Variáns: Red bourbon
Régió: Gayo, Aceh
Termőterület: Suku Rawe
Szövetkezet: Koperasi Permata Gayo
Magasság: 1300 – 1550m
Feldolgozás: nedves eljárás (Giling Basah)
Minőség: Grade1 & Triple Picked
Szüret: május – július
Ízjegyek: fahéj, barna cukor, dinnye, fűszeres

Sumatra az Indonéz szigetvilág egyik legnagyobb szigete, épp a közepén szeli át az Egyenlítő, időjárása ennek megfelelően tropikus, nagyon meleg és igen csapadékos.  Aceh tartomány a sziget északi részén fekszik, a területen 10 ősi népcsoport lakik, a hegyekben legmagasabban a Gayonesek. A farmerek kis termőterületeken gazdálkodnak, ezért szövetkezetbe tömörülnek. Ezt az arabika kávét a Permata Gayo szövetkezet tagjai termelték. A szövetkezetet 2006-ban hozták létre, jelenleg 2260 tagja van, 43 faluban, Gayo megye Bener Meriah kerületében. A kávéültetvényeket megfelelően szeparálják, új feldolgozási módszerekkel és monokultúrális termesztéssel kísérleteznek. Nemrég fejezték be saját feldolgozóállomásuk építését, mely lehetővé teszi, hogy az ültetvényektől a kikötőig a kávétermesztés és feldolgozás minden lépését kontrollálni tudják.

Hogy került a kávé Indonéziába? A kávéfogyasztás Európában a XVII-i században kezdett elterjedni, megnövekedett az igény a kávé iránt. Az arabok próbálták kávémonopóliumukat fenntartani és korlátozni a kávécserjék kereskedelmét és elterjedését. A Holland Kelet Indiai Társaságnak azonban sikerült, valószínűleg Indiából, kávécserjéket szereznie és Indonéziában elterjesztenie először Jáván, majd az Indonéz szigetvilág többi szigetén. Sumatra Gayo tartományában a kávétermesztés 1924-ben indult el.

Rendelés


Olympia Express logo

A weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ, hogy részletesebb szolgáltatást nyújthassunk. Kérjük kattintson: Elfogadás | Adatvédelmi részletek